Vad är Starlink och hur fungerar satellitinternet?

December 29
Starlink
Dela artikeln:

Starlink-projektet kommer att leverera internet från satelliter. Men hur fungerar satellitinternet och kan det gynna avlägsna platser?

Om du har tittat upp på den vackra natthimlen när som helst under 2020 kan du ha sett några oväntade nya tillägg till vyn. Nej, jag pratar inte om utomjordiska besökare. Snarare införandet av hundratals nya satelliter med låg omloppsbana som ingår i Starlink-projektet.

Så, vad är Starlink? När kommer Starlink att vara tillgängligt för privatpersioner? Och hur fungerar satellitinternet i alla fall?

Vad är Starlink?

Starlink är ett satellitkonstellationsprojekt som kommer att placera tusentals små satelliter i en låg omloppsbana (LOB), 550 kilometer ovanför oss. Matrisen kommer att stråla internetsignaler från satelliterna ner till marköverförare, som i sin tur sänder lokalt eller trådar direkt till din Starlink-router.

Starlink är inte detsamma som en mobiltelefonsignal eller 5G. Det gör att ett hem, företag eller fjärrplats kan ansluta sig till internet via satellit.

I skrivande stund kretsar 800 Starlink-satelliter om planeten. SpaceX planerar att distribuera minst 12 000 satelliter, med planer på upp till 30 000 för att säkerställa global täckning via Starlink (vissa siffror uppgår till hela 42 000).

Hur fungerar satellitinternet?

Satellitinternet fungerar på samma sätt som kabelinternet, förutom att det finns några fler rörliga delar (bokstavligen!). Här är en kort sammanfattning:

  1. Du laddar en webbsida, din dataförfrågan passerar från din dator till en antenn som finns direkt på ditt tak eller i närheten.
  2. Antennen sänder dataförfrågan till en satellit som flyger runt jorden. I sin tur skickar satelliten begäran till leverantören av satellitinternet.
  3. För att skicka din data tillbaka vänder om processen. Datan överförs från leverantören till satelliten, sedan från satelliten till antennen, ner till din router och till din dator.
  4. Du anländer till önskad webbsida och börjar läsa eller se video!

Det är en sammanfattning på hur satellitinternet fungerar.

Hur snabbt är Starlink Internet?

Starlink annonserar nedladdningshastigheter på upp till 1 Gbps när tjänsten blir helt funktionell. SpaceX är ”inriktad på latens under 20 millisekunder, så någon kan spela ett videospel med snabb respons på en konkurrenskraftig nivå” med hjälp av tjänsten.

I augusti 2020 öppnade Starlink sitt beta-lanseringsprogram för flera användare i högregioner i USA och Kanada, såsom Seattle, Chicago och Portland. Det finns några mycket lovande resultat bland hastighetstester som är tillgängliga för allmänheten via tjänster som Ooklas Speedtest och TestMy, med en praktisk Reddit-lista som illustrerar några av de bästa hastigheterna.

  • Enligt listan är Starlinks snabbaste bekräftade hastighet 203,74 Mbps, med ping på 29 ms.
  • Den snabbaste totala pingen är 18 ms.
  • Den snabbaste uppladdningen som ses är 42,58 Mbps.

Det är uppenbart att dessa är anmärkningsvärda hastigheter som bara kommer att bli bättre när fler Starlink-satelliter finns på himlen. Eftersom Starlink betatestare undertecknade ett hemlighetsavtal för tjänsten, ger hastighetstesterna några av de bästa insikterna i hur tjänsten fungerar.

Är Starlink snabbare än fiber?

Svaret beror på din leverantör. Fiberinternetets maxkapacitet är för närvarande cirka 1Gbps. Just nu är Starlink inte lika snabb som fiber men är snabbare än några av de alternativa internetteknikerna. Med tanke på SpaceX historia att leverera massiva projekt, skulle jag förvänta mig att Starlink skulle bli snabbare och snabbare.

Du bör också notera att Starlink inte heller försöker konkurrera med fibertjänster. Snarare riktar Starlink sig till landsbygdsanvändare och avlägsna platser och erbjuder dessa människor mycket snabbare internet än vad man tidigare trodde var möjligt (eller åtminstone vid högre hastigheter och med mindre begränsning).

Vem kan använda Starlink?

När hela utbudet av Starlink-satelliter är i omlopp kommer tjänsten att erbjuda ”nästan global täckning av den befolkade världen.” För närvarande är det bara utvalda användare i Nordamerika som kan använda Starlink.

Det finns också andra överväganden. Starlink kan till exempel erbjuda täckning i ett visst land, men huruvida man får använda det beror på nationell reglering.

Australien har gett Starlink allt klart för satellitinternet, liksom flera andra. Men länder som Kina och Ryssland kommer att kräva särskild reglering av tjänsten om de tillåter Starlink att sända på sina frekvenser.

Så svaret är inte lika enkelt som att sätta på Starlinks satellitmottagare så snart du har täckning.

Kommer Starlink att gynna avlägsna områden?

Starlink kommer att erbjuda global täckning via satellit. För människor som bor i avlägsna områden kan Starlink ändra hur de använder internet helt. Hur mycket nytta Starlink ger leder dock till frågan nedan.

En bestämd fördel med Starlink för avlägsna platser är latens (svarstid). Om du befinner dig i ett avlägset område är det dyrt att bygga en lång kabel och kommer med den potentiella nackdelen med hög latens. Starlink-dataöverföringar kommer att ske delvis i rymdens vakuum, vilket potentiellt minskar latensen. Åtminstone kommer Starlinks svarstid att vara utmärkt för avlägsna platser.

Hur mycket kommer Starlink att kosta?

Starlink betafasen, officiellt känd som Better Than Nothing Beta, sätter 499 dollar för Starlink-antennen och routern plus 99 dollar per månad för prenumerationen.

Ännu finns det inget som tyder på slutliga prisstrukturer för Starlink, eller till och med vad någon prenumerationsplan kan innebära.

Kan jag se Starlink-satelliterna från jorden?

I mitten av 2020 slog Starlink nyheterna. SpaceX lanserade hundratals nya Starlink-satelliter under en kort period. Innan satelliterna klättrar upp till deras LOB kan du enkelt se dem köra genom natthimlen, som ett tåg av UFO.

När satelliterna är på plats, 550 km över jorden är det lite svårt att att se dem, men de är synliga genom teleskop.

Hur kommer Starlink att påverka astronomin?

Starlinks effekt på astronomi är fortfarande underförstått – men den ursprungliga återkopplingen från natthimmelobservatörer och forskare är negativ. Oron för att Starlink ska förorena LOB-området med konstgjort ljus från satelliterna verkar vara sann.

Ett SpaceX-experiment, DarkSat, syftar till att minska satelliternas ljusföroreningar. SpaceX påstår sig ha minskat ljusföroreningarna på testsatelliter med cirka 55 procent jämfört med vanliga Starlink-satelliter. Detta är dock fortfarande ”alldeles för ljust för astronomers ultrakänsliga instrument, som kan observera stjärnobjekt fyra miljarder gånger svagare än den tröskeln.”

Är Starlink säkert?

Starlink är säkert när det gäller dataöverföringar. Det är inte 5G, som vissa människor oroar sig för. Det är inte samma sak som Wi-Fi heller. Starlink använder befintliga frekvensband som länge har använts för satellitkommunikation utan problem.

Starlink Satellite Internet kommer till dig

Starlink fortsätter att skicka satelliter i omloppsbana. Användare av satellitinternet kommer att glädja sig över utsikterna till snabbare, billigare internetanslutningar var de än bor, vart de än reser. Priset kommer sannolikt också att sjunka när hårdvarutillverkningen och produktionslinjerna ökar.

Shopping Basket