Kan man verkligen köpa ett hus i Italien för 1 euro?

December 29
Hus i Italien
Dela artikeln:

Det har varit en massa hype i nyheterna nyligen om små samhällen i Italien som säljer fastigheter för så lite som 1 euro. Nya samhällen följer projektet varje månad. Så är det sant? Kan du verkligen köpa din drömvilla i Italien till priset av en espresso? Svaret är ja och nej.

Varför säljer man hus så billigt i Italien?

Från det norra sjödistriktet Lombardiet till södra Medelhavskusten på Sicilien förlorar små städer och byar invånare. Äldre befolkningar minskar, och unga människor lämnar för att leta efter moderna städer och nya möjligheter utomlands.

En artikel i tidningen Il Fatto Quotidiano säger att 2017 har ett alarmerande antal italienare, både ungdomar och vuxna, emigrerat utomlands – 285 000, vilket är bara tio tusen mindre än massutvandringsantalet som nåddes på 1950-talet. Enligt Tuttitalia är 22,5% av landets befolkning över 65 år. Av de återstående 77,4% ungdomspopulationen är 38 759 434 i åldrarna 15-64 och det återstår fortfarande att se hur stor andel som kommer att finnas kvar i Italien.

Av många anledningar sprider sig detta fenomen, och som ett resultat övergås landsbygden, städerna och byarna i Italien. I ett försök att rädda sin stad och ge samhället nytt liv tar vissa städer åtgärder och säljer övergivna och oanvända fastigheter för så lite som 1 euro.

Även om de infödda lämnar sina hemstäder finns det fortfarande tusentals människor som är redo att lämna stadens liv och rörelse för att leva den idylliska italienska livsstilen genom att slå sig ner i en liten stad. Rörelser som Slow Food och Slow Living leder människor till att leva enklare, okomplicerade liv som är mer kulturellt berikande.

Maurizio Berti från Case a 1 euro-projektet instämmer, ”Italien är ett vackert land känt för sina hisnande landskap, det enorma konstnärliga arvet och italienarnas anda: människor som alltid kan överraska dig. I filmer som ”Roman Holiday”, ”To Rome with Love”, ”La Dolce Vita”, ”La Grande Bellezza” Italien har alltid avbildats i biografen som ett ställe som uppskattar konst, mat, mode, klimat och italiensk livsstil. Det finns verkligen många anledningar att köpa ett hus i Italien. Projektet ”Case a 1 euro” ger möjlighet att bli en del av det italienska samfundet och förverkliga drömmen om att leva på det italienska sättet. ”

Hus på Sicilien

Verkar för bra för att vara sant, eller?

Tänk inte på en nyckelfärdig lösning. Det är inte som om du ska gå in i ett lyxigt nytt strandhus.

Även om transaktionspriset för att köpa huset är 1 euro finns det naturligtvis extra kostnader och krav.

Obs: Varje kommun har sina egna regler, gör en undersökning!

Innan du köper finns det ett ansökningsformulär att fylla i. Vissa städer tillåter fjärrköp, som kan anförtros till en lokal agent och agenten kan sedan hantera projektet för dig. Andra kräver att investerare tar en rundtur i fastigheterna. För att täcka förvaltningskostnader börjar några av dessa turer på 400 euro.

Om du köper ett hus eller en fastighet för 1 euro i Italien, förvänta dig att spendera ett betydande belopp för att reparera, återställa och renovera. Kom ihåg att husen till salu har övergivits i flera år och behöver nya VVS-, el- och värmesystem. De kommer också att behöva uppfylla nya byggregler och standarder.

Hus på Sicilien

Många av fastigheterna kan på grund av sin ålder betraktas som historiska byggnader och kan ha begränsningar för vilka typer av renoveringar och ombyggnader som är tillåtna. Du kanske tror att det är en bra idé att slå ner en vägg, men du måste få godkännande från den lokala Soprintendenza archeologia e belle arti (förvaltning för arkeologi och konst). Alla projektplaner måste lämnas in i förväg och godkännas av alla lokala myndigheter.

Beroende på din smak och naturligtvis husets storlek, kan renoveringskostnader kosta mycket pengar. En minimiinvestering på 20-25000 euro är nödvändig för renoveringsarbeten, liksom en deposition på 5000 euro för att garantera att köpare faktiskt kommer att genomgå utvecklingsprojektet. Varje kommun har sina egna regler, så det är klokt att kontakta den lokala stadsplaneringskommissionen innan man presenterar ett projekt.

Få samhällen erbjuder att betala eller dela upp juridiska avgifter, så bli inte förvånad om de inte ingår.

Förutom kostnaderna för att få projektet gjort måste du också överväga dina resor och hotellvistelser (om du inte redan bor i området) medan du övervakar jobbet.

Det finns tidsfrister att respektera. Du måste börja arbeta inom två månader efter köpet och slutföra renoveringsarbetet inom tre år.

Regeringen erbjuder dock skattelättnader på upp till 50% baserat på det belopp du spenderar för att omstrukturera. Du måste föra noggranna konton för alla transaktioner och allt arbete måste betalas via banköverföring. Du kommer säkert att behöva en bra revisor för att hjälpa dig med allt pappersarbete och följa reglerna i riktlinjen på 40 sidor från Agenzia delle Entrate (skattemyndigheten).

Är det för dig?

Hus i Italien

Allt beror på om du letar efter en utmaning, redo att engagera dig i ett långsiktigt projekt och gillar tanken om att leva en alternativ livsstil i Italien.

Enligt min mening kan det vara ett spännande projekt för ett ungt par. Om jag kunde drömma, skulle jag ta det 190 kvm stora huset i Via Vincenzo Cacciatore, Mussomeli, Sicilien och förhoppningsvis kunna omvandla de sex sovrummen till tre. Tyvärr erbjuder mycket av dokumentationen endast exteriörfoton, så om du inte åker dit och blir kär i det vet du aldrig hur mycket potential en plats verkligen har.

Vill du bli en kändis?

Om vill att kameror följer efter dig och bevittnar alla upp- och nedgångar under dina dagar när du renoverar ditt hus på 1 euro, finns det en ny Primetime TV-serie som vill dokumentera din resa. Online-annonsen säger:

Har du någonsin önskat dig din egen plats i solen? Titta inte längre eftersom ITALIEN BEHÖVER DIG!

Denna sicilianska stad Mussomeli ger dig chansen att köpa ett historiskt hem för bara EN EURO.

Om du tror att du har vad som krävs för att återuppliva ett av dessa hus vill en NY PRIMETIME TV-SERIE hör av dig … Oavsett om du är en erfaren entreprenör som letar efter en ny investering, eller en restaureringsnykomling på marknaden för en fritidshus vill vi följa din historia när du FÖLJER DIN DRÖM.

Kontakta lizzie.ackerman@doubleact.tv för att ta reda på mer!

Samhällen som säljer hus för 1 euro i Italien

 • Lecce nei Marsi (L’Aquila), Abruzzo
 • Zungoli (Avellino), Campania
 • Patrica (Frosinone), Lazio
 • Cantiano (Pesaro Urbino), Marche
 • Borgomezzavalle (Verbano Cusio Ossola), Piemonte
 • Carrega Ligure (Alessandria), Piemonte
 • Fabbriche di Vergemoli (Lucca), Toscana
 • Montieri, (Grosseto), Toscana
 • Ollolai (Nuoro), Sardegna
 • Nulvi (Sassari), Sardegna
 • Mussomeli (Caltanisetta), Sicilia
 • Gangi (Palermo), Sicilia
 • Regalbuto (Enna), Sicilia
 • Salemi  (Trapani), Sicilia
 • Sambuca (Agrigento), Sicilia

Det intresserar dig kanske också

Shopping Basket