Framtidens mat

December 29
Framtidens mat
Dela artikeln:

Våra matvanor har förändrats dramatiskt under de senaste decennierna. Även om bredare kulinariska alternativ är trevligt, leder de ibland till kroniska sjukdomar och olika hälsorisker. Vi uppmanas att äta hälsosammare medan framväxten av ny teknik och ingredienser snabbt förändrar vår livsmedelsvärld. Skulle du ändra din diet om din läkare berättade för dig om den hemliga ingrediensen för ett hälsosammare liv?

Mat som läkemedel

En hälsosam kost kan utan tvekan fungera som en stark förebyggande hälsovård för oss. Varför inte driva det lite längre?

Vår moderna värld åtnjuter mer anpassade tjänster som coaching, shopping och mer. Medicin är inget undantag. Eftersom en behandling inte passar alla patienter med liknande symtom, framträder personlig medicin för att möjliggöra skräddarsydda behandlingar för varje patient.

Personliga livsmedelsrecept baserade på molekylär eller cellulär analys är också en möjlighet.

Läkare i framtiden kan ordinera hälsosam mat till patienter baserat på deras anatomi. Holistisk näringsvård med personlig rådgivning och recept kan blomstra som en ny form av sjukvård.

Framtida livsmedels-produktion: fler växter och insekter

Hur kommer vi då att få de näringsämnen som läkare ordinerat? En sak som vi inte får glömma är att landskapet kring livsmedelsindustrin förändras snabbt.

Teknik utvecklas ständigt för att öka produktiviteten och förbättra näringsämnena. Till exempel har genetiskt modifierad mat massproducerats under de senaste decennierna, även om den ännu inte är fri från kontroverser.

Klimatkrisen har drivit en annan trend på marknaden. Köttersättningar ser ökning i försäljningen idag när vi blir mer medvetna om koldioxidavtrycket i vår dagliga kost.

Medan traditionellt boskapsuppfödning undviks mer och mer på grund av miljö- och etiska problem, ökar växtbaserat kött sin popularitet.

Dessutom samlar insektsprotein uppmärksamhet eftersom det tros kunna uppfylla den växande befolkningens ökande efterfrågan på protein.

Även om det inte är helt vanligt ännu, anses olika näringsämnen som protein och fibrer som erhållits från insekter vara rikare än de som finns i fisk och kött.

Det kan förväntas att vi kommer att äta ett bredare utbud av växt- och insektsbaserade produkter de närmaste åren.

Mer vetenskaplig matlagning

En annan fråga är hur man förbereder personliga måltider som ordineras av läkare varje dag. Även om vi har ett perfekt näringsrecept i våra händer, kan det vara värdelöst utan rätt matlagning för att få ut hela nyttan av näringsämnen från maten.

Här kan ett svar vara matberedning med molekylär gastronomi. Det är ett nytt område inom vetenskapen att närma sig mat och kulinarisk konst på ett mer vetenskapligt sätt, till exempel genom fysik och kemi.

Molekylär gastronomi syftar på att öka matens smak och näringseffekter genom att tillämpa vetenskapligt utformade matlagningstekniker. Till exempel, långsamt koka ingredienser i en vakuumpackad påse i en perfekt temperaturkontrollerad kastrull för att bäst extrahera näringsämnena.

Växtbaserat kött och ätbara insekter utvecklas fortfarande. Molekylär gastronomi har potential att ta fram de bästa näringsämnena från dem genom att noggrant analysera de mest lämpliga matlagningsteknikerna ur vetenskaplig synvinkel.

Mat som service

Molekylär gastronomi har potential att erbjuda exakt de näringsämnen som föreskrivits av en läkare. Molekylär gastronomi är dock inte för alla – det kräver skicklighet och tid för förberedelser, troligen av professionella kockar.

Således kommer service kring maten att spela en avgörande roll i framtiden. Idag anammar vi den snabba utvecklingen av 3D-utskriftsteknik och även robotkockar. Med deras fortsatta utveckling kan det bli möjligt för skrivare eller robotar att generera molekylära måltider genom att använda mer hållbara och alternativt producerade ingredienser.

Och vi behöver inte ens oroa oss för att underhålla den här typen av utrustning hemma. På grund av den snabba tillväxten av prenumerationsföretag kan mat vara ett annat alternativ för prenumeration. Istället för att krångla över matbutiker och matlagning varje dag, kan matabonnemang bli vår vanliga kostmetod för att få skräddarsydda måltider baserade på personliga näringsämnesrecept i framtiden.

För dig som vill ha ett matabonnemang med nyttig mat redan idag finns det bra naturliga alternativ. Ett alternativ som är lite över det vanliga är Gourmetfisk som kör med med fiskbil hem till kunderna.

Shopping Basket