Tips för bättre personlig datasäkerhet 2021

December 29
Personlig datasäkerhet
Dela artikeln:

På internet finns det många skadliga länkar, trojaner och virus. Dataintrång blir allt vanligare och användarna är mer utsatta idag än någonsin tidigare. När en klick kan kosta tusentals, och till och med miljoner, behöver man att ha tydliga riktlinjer som kan hjälpa att känna sig säker online. Här är våra topp 10 datasäkerhetstips.

1. Tänk först, klicka sen

Bara för att du kan klicka, betyder det inte att du borde göra det. Kom ihåg att det kan till och med kosta dig en rejäl summa. Farliga länkar kan skada en på flera olika sätt, så var noga med att inspektera länkar och se till att de kommer från betrodda avsändare innan du klickar.

2. Använd tvåfaktorautentisering

Det är viktigt att ha ett starkt lösenord, men det är ännu viktigare att ha tvåfaktors- eller flerfaktorautentisering. Den här metoden tillhandahåller två lager av säkerhetsåtgärder, så om en hackare kan gissa ditt lösenord exakt finns det fortfarande en ytterligare säkerhetsåtgärd på plats för att säkerställa att ditt konto är säkert.

3. Akta dig för phishing scams

Med över 3 miljarder falska e-postmeddelanden som skickas dagligen kan nätfiskeattacker räknas som några av de största datasäkerhetshoten eftersom de är mycket lätta att falla för. I en phishing-attack utgör sig en hackare som någon som mottagaren kan känna till för att lura hen att öppna en skadlig länk, avslöja viktiga uppgifter eller öppna programvara som infekterar mottagarens dator med ett virus. Det bästa sättet att hålla utkik efter phishing-bedrägerier är att undvika e-post från okända avsändare, leta efter grammatiska fel eller inkonsekvenser i e-postmeddelandet som ser konstigt ut, och hålla muspekaren över länken för att säkerställa att destinationen överensstämmer med det som står på länken.

4. Håll koll på ditt digitala fotspår

Det är jätteviktigt att ha koll på alla sina konton på nätet! Kommer du ihåg alla webbplatser där du har onlinekonton och vilken information som lagras på dem, som till exempel kreditkortsnummer? Man måste hålla koll på sitt digitala fotavtryck, inklusive sociala medier, och att ta bort de konton som man inte längre använder, samtidigt som man ser till att ställa in starka lösenord (och byta dem regelbundet).

5. Uppdatera din programvara regelbundet

Programvarukorrigeringar kan utfärdas när säkerhetsfel upptäcks. Om du tycker att dessa meddelanden om programuppdateringar är irriterande är du inte ensam. Men du kan betrakta dem som ett mindre besvär kontra hotet av att ett programfel utnyttjas för att köra skadlig kod och andra typer av datorinfektion.

6. Använd säker anslutning

Tips om detta har tagits fram av nästan alla tekniska experter under solen, men många följer fortfarande inte detta råd. Du kan vara frestad att ansluta din enhet till en osäker anslutning, men när du väger konsekvenserna är det inte värt det. Anslut endast till privata nätverk när det är möjligt, särskilt när du hanterar känslig information.

7. Säkra din mobila enhet

Säkerheten slutar inte på skrivbordet. Det är viktigt att vana dig att säkra din närvaro också via din mobil. Använd starka lösenord och biometriska funktioner, se till att du stänger av Bluetooth, inte ansluter automatiskt till offentligt Wi-Fi och laddar ner saker med försiktighet.

8. Akta dig för social engineering

När hackare inte hittarnån säkerhetsproblem kan de attackera på olika andra sätt. Gå in i socialteknik. Denna typ av attack är mer en attack mot användarens sinne, snarare än på enheten, för att få tillgång till system och information. Speciellt med informationen som är tillgänglig offentligt online och över sociala medier kan cyberbrottslingar på ett ”kreativt” sätt lura oss.

9. Säkerhetskopiera din data

Nuförtiden kostar diskutrymme väldigt lite. Det finns ingen ursäkt för att inte ha en säkerhetskopia av viktig data. Säkerhetskopiera den på en fysisk plats och i molnet. Kom ihåg att hackare inte alltid vill stjäla dina data, utan ibland är slutmålet att kryptera eller radera det så att du blir tvunget att betala för att få det tillbaka. Säkerhetskopiera all din viktiga data är det ultimata återställningsverktyget.

10. Du är inte immun

Den mest skadliga tanken du kan ha är ”det kommer inte att hända mig” eller ”Jag besöker inte osäkra webbplatser så jag kan vara lugn.” Cyberbrottslingar brys sig inte om vem man är. Var proaktiv. Inte alla misstag kan ångras med “ctrl + Z”. Med vänliga hälsningar www.webbyra.org. 

Shopping Basket