Topp 8 tekniktrender

December 18
Dela artikeln:

Teknik uppdateras ständigt i så snabb takt att det verkar som om det kan vara snabbare än ljus! En teknologi eller ett programmeringsspråk som släppts i veckan kan redan bli föråldrad nästa vecka! Eftersom mer och mer resurser investeras i forskning och utveckling förbättras det befintliga tekniken varje dag.

Som ett resultat släpps ett nytt programmeringsspråk, en patch eller plug-in nästan varje timme. För att komma ikapp med denna galna utvecklingstakt måste man fortsätta lära sig de senaste teknologikoncepten. Vi kommer att titta på de mest trendiga teknikerna man borde lära sig.

Att lära sig och förbättra sina färdigheter är jätteviktigt nuförtiden. Detta hjälper en att förbereda sig för att få de högst betalande jobben som finns. Och om man redan är mycket erfaren kan man komma mycket närmare sitt drömjobb genom att lära sig ny teknologi och verktyg, och dessutom kan man växa inom sitt eget företag.

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) är den teknik som används för att utrusta datorsystem med förmågan att fatta beslut nästan som människor. Målet med den teknologin är att efterlikna mänsklig intelligens för att kunna utföra komplexa uppgifter som mönsterigenkänning, taligenkänning, väderprognos och medicinsk diagnos.

AI används i navigationsbaserade applikationer som Uber, röstassistenter som Siri, videostreamingtjänster som Netflix, IoT-enheter och i sökmotorer som Google och Bing. AI hjälper till att automatisera uppgifter som trafik, schemalägga tåg, göra affärsprognoser och designa förarlösa bilar!

2030 förväntas AI-automatisering skapa mer än 70 miljoner jobb. Det sorgliga faktum är att AI kan utplåna mer än 23 miljoner jobb inom samma tidsram. AI kommer att skapa jobb inom områden som testning, support, underhåll, programmering och datavetenskap. Programvaruutvecklare som kan AI tjänar mycket mer än utvecklare som inte gör det redan idag.

Datavetenskap

Nästa upp i listan över senaste teknologikoncept är inte förvånande Data Science. Datavetenskap är den teknik som hjälper till att förstå komplicerad data. Du vet att data produceras i en enorm mängd varje dag. Detta inkluderar affärsdata, försäljningsdata, kundprofilinformation, serverdata och ekonomiska siffror.

De flesta av dessa uppgifter är i form av stora datamängder som är ostrukturerade. Dataforskarnas roll är att strukturera de här datamängderna. Därefter kan dessa datamängder analyseras för att identifiera trender. Dessa trender är användbara för att förstå företagets affärsresultat, kundkvarhållande och hur dessa områden kan förbättras.

Den genomsnittliga lönen för en datavetare är $ 117,345 / år och Harvard Business Review kallade det ”det sexigaste jobbet i 2000-talet”. Men för att få ett jobb inom detta område måste du ha en grundlig förståelse för matematik, statistik, datavetenskap och programmering.

Sakernas Internet

IoT (Internet of Things) är ett nätverk av enheter som är anslutna till varandra. Deras enheter kan interagera och dela olika uppgifter med varandra. Dessa enheter kan anslutas via WiFi och de delar uppgifter om sina miljöer och hur de används. Dessa enheter har ett datorchip som underlättar detta utbyte.

IoT möjliggör inte bara anslutningen mellan olika enheter utan också deras fjärråtkomst. Till exempel kan man låsa bilens dörrar eller sätta på ugnen på distans. FitBit som användes för att spåra antalet kalorier man bränner körs också på IoT-teknik. IoT-chips inbäddade i olika maskiner hjälper företag att bedöma maskinernas prestanda och underlätta deras underhåll.

Blockchain

Blockchain är den grundläggande tekniken som driver elektroniska valutor som kryptovalutor. Enkelt uttryckt är en Blockchain en elektronisk huvudbok som kan delas mellan olika användare. Detta hjälper till att skapa ett register över transaktioner som inte kan ändras. Var och en av dessa poster är tidsstämplad och länkad till den tidigare.

Så varje gång en ny transaktion läggs till i huvudboken lagras den som ett annat block i transaktionskedjan – därav namnet. Blockchain uppdateras efter att de olika parterna som har bidragit till huvudboken har kommit överens. Efter att nya data matats in i ett block kan de inte raderas. Detta gör tekniken verifierbar och säker.

Denna validering av transaktioner hjälper företag att minska sina kostnader eftersom ingen tredje part behöver betalas. Systemet är mycket säkert och det finns inget behov av att betala för centraliserade enheter, eftersom tekniken är decentraliserad. Transaktioner är lättare att spåra med Blockchain.

Robotic Process Automation (RPA)

Robotic Process Automation (RPA) är en teknologi som används för att automatisera dagliga uppgifter, liknande artificiell intelligens. Här används programvaran för att automatisera repetitiva uppgifter som att hantera och svara på e-post, bearbeta transaktioner och hantera affärsdata.

RPA kan automatisera mer än 40% av de jobb som finns idag. Enligt McKinsey kan mer än 60% av alla repetitiva uppgifter automatiseras delvis med RPA. Så den här tekniken kommer att hota många jobb.

Å andra sidan kommer den senaste tekniken också att skapa många jobbmöjligheter inom automationssektorn.

De mest populära leverantörerna som tillhandahåller RPA-verktyg är Pega Systems, Blue Prism, UiPath, Automation Anywhere och WorkFusion. Företag som Accenture, Deloitte och Capgemini använder RPA-verktyg för att automatisera sin dagliga verksamhet. Så efterfrågan på de som är kunniga inom RPA är enorm.

Virtuell verklighet

VR är en teknologi som tillåter en att uppleva en miljö som verkar förvånansvärt realistisk. Det används framförallt inom dataspel. Till skillnad från traditionella spel där du upplever spelmiljön genom att se den på skärmen hamnar du direkt i miljön!

Även känslor som beröring, hörsel, lukt och syn simuleras i dessa miljöer. Med VR-utrustning som headset kan du gå runt och spela spelet i den 3D-världen. Augmented Reality (AR) är den teknik som används för att förbättra denna virtuella miljö.

De största aktörerna inom detta område är Facebooks Oculus Rift, Sonys PlayStation VR (PSVR) och HTC Vive.

VR-tekniken används inte bara för underhållning utan också av US Navy och Coast Guard för utbildning av personal. De använder ett VR-spel som heter VirtualShip. AR och VR används av läkare under operation. Besökare i en nöjespark eller ett museum kan också använda tekniken för att förbättra sin upplevelse.

VR-industrin förväntas nå nära 40 miljarder dollar år 2021.

Edge Computing

Edge computing är den nyaste teknologitrenden som finns idag. Teknologin bygger sig på filosofin om att behålla datorkraft så nära datakällan som möjligt. Detta hjälper till att minska latens.

Tekniken syftar till att köra färre processer i molnet och förflytta dessa processer till användarens dator eller edge-servrar istället. Som resultat minskar fjärrkommunikationen mellan servern och klienten, vilket i sin tur ökar processens hastighet. Det är därför edge computing används för att hantera tidskänslig data lagrad på avlägsna platser som har begränsad anslutning. Den här teknologin kommer att göra cloud computing och IoT-enheter snabbare.

Det beräknas att edge computing-marknaden år 2022 kommer att vara värt 7 miljarder dollar. Det kommer att vara populärt inom områden som sjukvård, detaljhandel och tillverkning. Således kommer det att öppna dörrarna för många jobbmöjligheter. Man förväntar sig att löneintervall för en Edge-datorproffs kommer att ligga runt $ 100.400 till $ 123.000 per år.

Intelligenta appar

Intelligenta appar är programvaror som använder AI-komponenter som maskininlärning, djupinlärning, dataanalys, robotik och naturligt språkbehandling. De hjälper en att fatta beslut baserat på realtidsdata eller historisk data.

Exempel på intelligenta appar är röstassistenter som Siri, Google Assistant och Alexa. Eftersom företag som Google, Apple och Oracle fortsätter att investera i dessa applikationer kommer det säkert att skapa många jobb i framtiden. Intelligenta applikationsutvecklare kommer säkert att ta stora summor!

Det intresserar dig kanske också

Shopping Basket