Framtidsboende efter Covid-19

December 29
Framtidsboende efter Covid-19
Dela artikeln:

Våra hem, mitt i COVID-19 pandemin, har blivit så mycket mer än bara bostadsutrymmen. De har blivit provisoriska kontor, gym och klassrum. Och efter att ha tillbringat de senaste månaderna på skydd – interagerat med våra utrymmen på helt nya sätt – har vi omdefinierat vad som ”hemma” i slutändan betyder. I den här artikeln berättar olika fastighetsexperter hur COVID-19 förändrar bostadsköparnas preferenser och förutsäger hur bostadsdesign kommer att anpassa sig till det nya normala.

1. Större tomter

Dagens bostadsköpare letar efter större tomtar, även om prioritering av större bostadsyta driver dem längre bort från stadens centrala delar. Eftersom så många köpare arbetar hemifrån och planerar att göra det även efter COVID-19 så bryr de sig inte längre lika mycket om pendeltider. Som resultat flyttar de ut till stadskanten och lantställen som behöver mindre fastighetsskötsel väcker mer intresse.

2. Smarta badrum och bidéer

Medan bidéer är vanliga i många hem runt om i världen, har svenskarna i stort sett förbisett dem fram till den stora toalettpappersbristen 2020. Bidétilverkare har rapporterat en ökad försäljning och säger att köpare ser dem som mindre lyxiga och mer praktiska nödvändigheter i sina bostäder. Ändå har de flesta hem på marknaden idag traditionella toaletter.

”Jag har lagt märke till att mina klienter först pratar om att de vill lägga till en bidé”, säger han. ”Den kortlivade toalettpappersbristen har satt prägel på bostadsköpare.”

Efterfrågan på smartare badrum kan dock ha ökat fart redan före COVID-19. Tidigare i år introducerades det en serie smarta badrumsteknologier som inkluderar beröringsfria toaletter med smarta sensorer och bad med fjärrkontroll.

3. Multigenerations-hem med nya funktioner

Multigenerationshem har utvecklats i flera år, eftersom föräldrar och svärföräldrar har flyttat in med sina vuxna barn, som behöver vård när de åldras och också hjälper till med barnbarn. Men COVID-19 har påskyndat den här trenden.

”Jag tror att vi ser att familjer inte vill överväga äldreboenden och istället föra samman sina familjer under samma tak”, säger hon.

Pandemin har varit tuff för familjer som inte har kunnat besöka sina nära och kära på äldreboenden under avstängningen på grund av besöksbegränsningar. Det förväntas att flerbostadshus kommer att skapa en efterfrågan på hemsviter på marknivå. Dessa hem kommer att ha bredare badrumsdörrar, lägre positionering av ljusbrytare och köksbänkar. Med fler människor som bor under samma tak kommer också gröna hemfunktioner att prioriteras.

4. Ett nytt utrymme utformat för paketleverans

E-handel har funnits i flera år, men vår hemdesign har inte nödvändigtvis kommit ikapp, med paket som lämnas oskyddade vid våra trösklar som blir till enkla och frestande mål för tjuvar. Nu när människor undviker butiker och handlar mer online, kommer utvecklare och entreprenörer att överväga en ny hemfunktion: ett särskilt område för avlämning av paket. Detta utrymme kommer inte bara att hålla levererade varor säkra, de kommer också att effektivisera saneringsprocessen. Området kommer att vara tillgängligt för leveranspersonal, men inte tjuvar, säger han.

Det kommer sannolikt att vara ett litet rum med en dörr utåt och ha förmågan att ta emot drönare. Detta rum bör också innehålla en dörr till papperskorgen så att uppackning kan ske där innan innehållet tas in i huset.

5. Inte bara smarta hem, hälsosamma hem

Smart bostadsteknik var i början en lyx, men dagens köpare är mycket medvetna om den och vill använda röstteknologi för att styra hemelektronik, och kommer att leta efter olika sätt att undvika att vidröra dörrhandtag. Nya hälsofokuserade funktioner, sådana som UV-luftbehandlingssystem, kommer bli vanligare.

6. Färre öppna ytor

Att ha väggar och att kunna isolera sig från andra familjemedlemmar i hushållet blir allt viktigare. Förutom dedikerade utrymmen inomhus prioriteras utomhusutrymmen, med större tonvikt på uteplatser.

7. Hemmakontor på oväntade platser

Köksbord har fungerat som arbetsstationer och hemskolor bland COVID-19. I takt med att fjärrarbete blir vanligare, vill hemmaköpare se till att det finns tillräckligt med kontorsutrymmen.

Under de kommande månaderna förväntas det att det kommer att öka efterfrågan på hemmakontor, en trend som har avtagit under de senaste decennierna.

Sovrum kan vara iscensatta för att se ut som ett hemmakontor. Eller så kan husägare uppgradera utrymmen så att de inkluderar hemmakontorfunktioner som inbyggda bokhyllor och skrivbord. Efterbehandling av garage, vindar och källare för att skapa ett extra rum kan bli populärt. Folk kommer att börja använda utomhusutrymme för hemmakontor på kreativa sätt: anpassade fraktcontainrar kan dyka upp på tomten för att skapa en arbetsyta som ligger utanför hemmet. 

Shopping Basket